05.01.04 Wie of wat spelen een rol bij de vorming?

In deze video duiken we dieper in het idee dat je niet met gewoonten geboren wordt, maar dat je ze leert, en vooral, dat je omgeving een sleutelrol speelt in dit leerproces.

Ik begin met een krachtige uitspraak: “Je wordt zoals de mensen met wie je omgaat.” Dit geldt met name voor je gewoontegedrag. We hebben de neiging gewoontes over te nemen van drie specifieke groepen: onze directe sociale omgeving, de bredere groep waartoe we behoren en de mensen die we bewonderen. Dit heeft grote implicaties voor zowel je persoonlijke als professionele groei.

Je leert over het belang van jezelf omringen met een omgeving en mensen die je aspiraties en doelen weerspiegelen. Hoe je omgeving fungeert als een spiegel, en hoe je door strategische keuzes te maken in je sociale kringen, jezelf kunt positioneren voor succes.

Ook bespreken we hoe groepsdruk en de wens om deel uit te maken van een groep ons gedrag kunnen beïnvloeden, soms zelfs ten koste van onze eigen overtuigingen. Je leert het belang van het kiezen van de juiste groep, een gemeenschap die jouw waarden en doelen ondersteunt en je aanmoedigt om trouw te blijven aan jezelf.

Bovendien onderzoeken we hoe de mensen die we bewonderen onze gewoonten kunnen beïnvloeden. Het nabootsen van het gedrag van succesvolle mensen kan een krachtig instrument zijn in je eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling, maar het is cruciaal om trouw te blijven aan je eigen waarden en authenticiteit.

Tot slot duiken we in de rol van onze fysieke omgeving in het vormen van gewoontes. Van de triggers en facilitering van gedrag tot associatieve leerprocessen, comfort en toegankelijkheid, en het creëren van routines en structuur, je leert hoe je je omgeving kunt aanpassen om gewenste gewoontes te vormen en te onderhouden.